TĘPY NÓŻ NIE POWINIEN BYĆ UŻYWANY W KUCHNI, JEST O WIELE BARDZIEJ NIEBEZPIECZNY NIŻ OSTRY, PONIEWAŻ TĘPE OSTRZE MOŻE SIĘ ŁATWO WYSUNĄĆ
 
 

JAK OSTRZYĆ NOŻE KUCHENNE

Tępy nóż nie jest odpowiedni do użytku w kuchni, gdyż jest o wiele bardziej niebezpieczny niż ostry, gdyż tępe ostrze może łatwo ześlizgnąć się z krojonego produktu i przemieścić się w zupełnie inne miejsce. Ostrzenie jest zatem istotną częścią pracy z nożami, pozwalającą uniknąć niepotrzebnych urazów, nie tylko w kuchni.

Ostrzenie może być jednak niebezpieczne, dlatego mamy dla Ciebie kilka wskazówek, jak zachować ostrość noży i się nie zaciąć.

Jak ostrzyć noże kuchenne

Jak mogę sprawdzić, czy nóż wymaga naostrzenia?

Istnieje wiele sposobów, aby stwierdzić, kiedy nadszedł czas na sięgnięcie po kamień lub stal do ostrzenia. Jednym z najprostszych sposobów sprawdzenia ostrości jest sprawdzenie jej na papierze – bierzesz papier w jedną rękę, nóż w drugą i po prostu przecinasz papier. Jeśli pójdzie Ci bez problemu, nie ma się czym martwić, nóż jest wystarczająco ostry. Jeżeli papier zaczyna się rozrywać lub strzępić, nóż wymaga naostrzenia. Pomidora, który jest miękki, ale ma twardą skórkę, można wykorzystać w podobny sposób. Dlatego tylko ostry nóż pozwoli Ci przeciąć ciasto bez zagnieceń.

Gdybyśmy mieli obliczyć, jak często warto ostrzyć nóż, to moglibyśmy powiedzieć, że co 30-40 użyć wystarczy kilka razy ostrzyć go stalką, a po 300 użyciach – czyli kilka razy w roku – użyć ostrzałki.

Różnica między osełką a kamieniem ostrzącym

Jakie są różnice pomiędzy używaniem temperówki i osełki? Mówiąc prościej, osełka usuwa materiał z ostrza i tworzy zupełnie nową krawędź, natomiast stalka do ostrzenia prostuje i wygładza ostrze do jego pierwotnego stanu w miejscach, w których cięcie spowodowało powstanie różnych nierówności. Z tego powodu używanie ostrzałki jest delikatniejsze dla ostrza. Zaleca się również używanie ostrzałki po każdym ostrzeniu, aby wygładzić wszelkie nierówności na ostrzu, które powstały w wyniku ostrzenia.

Po latach użytkowania i ostrzenia ostrze noża staje się coraz grubsze w górnej części, co utrudnia jego ostrzenie. Dlatego zalecamy, aby raz na kilka lat skontaktować się ze specjalistą i oddać nóż do profesjonalnego ostrzenia.

Jaký nůž

Instrukcja krok po kroku dotycząca ostrzenia noża

  • Włóż nóż do ostrzałki i przesuń go w swoją stronę pięć razy, mocno dociskając. Powtórz tę samą czynność pięć razy bez stosowania nacisku.
  • Wyjmij nóż z ostrzałki i weź kamień do ostrzenia. Jeśli nie masz doświadczenia w posługiwaniu się ostrzałką i nie jesteś pewien, czy będziesz w stanie pewnie trzymać ją w jednej ręce, a nóż w drugiej, możesz sobie pomóc, opierając ją o blat stołu, na którym położysz złożoną szmatkę lub ścierkę.
  • Przyłóż ostrze do stali pod kątem około 20°.
  • Przesuwaj nóż do siebie i od siebie, od czubka w stronę rękojeści.
  • Powtórzyć pięć razy po każdej stronie ostrza.

Jakie noże pasują do jakiej ostrzałki?

Ostrzałka do noży Można ostrzyć noże wszystkich rozmiarów z gładkim ostrzem. Mała ostrzałka sprawdzi się także w przypadku mniejszych noży. Sharpy . Dzięki temu doświadczona osoba jest w stanie naostrzyć nawet mniejsze noże z ząbkowanymi ostrzami. Początkującym nie polecamy jednak ostrzenia noży ząbkowanych. Ostrzenie dużych noży z ząbkowanymi ostrzami, np. nóż do chleba, w takim przypadku zalecamy zawsze powierzenie tego profesjonalistom.

Zobacz ostrzałki do noży
Délka čepelle