Długość i szerokość ostrza
Oferujemy szereg noży o różnych długościach ostrza - który więc powinieneś wybrać? Oferujemy na przykład noże do filetowania o różnych długościach. Przy filetowaniu zaleca się, aby nóż był o ok. 5 cm dłuższy od ryby. To od Ciebie zależy, czy częściej będziesz przyrządzać pstrąga czy łososia.
Podobnie jest z innymi nożami. Mniejsze noże są bardziej uniwersalne i poręczne, ale z drugiej strony, bardzo trudno jest nimi pokroić arbuza czy dynię. Co więcej, takie cięcie może być niebezpieczne. Dlatego przed zakupem noża zastanów się dokładnie, jak dużą żywność będziesz kroić i jak często będziesz ją kroić.
Oferujemy również noże o dwóch szerokościach ostrza – normalnej i bardzo szerokiej. Bardzo szeroka wersja nadaje się np. do precyzyjnego krojenia cienkich plasterków z dużych kawałków mięsa, np. pieczeni wołowej lub pieczonego indyka.
Zobacz noże do filetowania