Aby nóż służył Ci prawidłowo i cieszył Cię przez wiele lat, należy o niego odpowiednio dbać, a w szczególności czyścić, regularnie smarować i ostrzyć.
 
 

Wskazówki dotyczące konserwacji i ostrzenia

Nasze noże wykonane są z najwyższej jakości stali nierdzewnej, której właściwości spełniają wszelkie wymagania codziennego użytkowania. Wymaganą końcową twardość i odporność na korozję uzyskuje się poprzez odpuszczanie, wyżarzanie stali i końcowe polerowanie.

Aby nóż działał prawidłowo i cieszył Cię przez wiele lat, należy o niego odpowiednio dbać, a w szczególności czyścić go, regularnie smarować i ostrzyć.

Konserwacja

Podstawowa konserwacja i smarowanie

Jeśli nóż jest wyposażony w urządzenie elektroniczne (np. latarkę), przed każdym czyszczeniem wyjmij z niego baterię.

Następnie otwórz i zamknij wszystkie ostrza/narzędzia w ciepłej wodzie kilka razy, aż się poluzują i znów będzie można je łatwo otworzyć.

Po dokładnym wysuszeniu noża nałóż odrobinę oleju na miejsce połączenia ostrza/narzędzia z korpusem noża. Następnie otwórz i zamknij ostrze/narzędzie jeszcze kilka razy.

Nigdy nie myj noży w zmywarce!

Elektronika i woda

Funkcje elektroniczne Twojego noża nie są wodoodporne, ale dzięki lakierowaniu styków nie ulegną uszkodzeniu wskutek kontaktu z wodą. W takim przypadku należy natychmiast wyjąć baterię i dokładnie wysuszyć cały nóż. Jedynym wyjątkiem są noże wyposażone w pamięć USB – należy ją zawsze odłączyć przed czyszczeniem noża.

Elektronika
Olej

ak wybrać olej

Przy wyborze oleju zalecamy zwrócić szczególną uwagę na to, czy spełnia on wszystkie kryteria dotyczące bezpieczeństwa i higieny podczas przetwarzania żywności. Jednakże takie oleje mogą być szkodliwe dla funkcjonalności noży kieszonkowych - mogą powodować ich lepkość itp. Z tych powodów polecamy stosowanie olejów marki Victorinox Multi Tool Oil, których zalety to:

  • neutralny zapach i smak
  • wysoka odporność na starzenie
  • doskonała ochrona przed ścieraniem i korozją
  • nadaje się do stosowania w połączeniu z żywnością