WSZYSTKO W KUCHNI KRĘCI SIĘ WOKÓŁ NOŻY, DLATEGO NALEŻY ZWRÓCIĆ SZCZEGÓLNĄ UWAGĘ NA ICH PIELĘGNACJĘ
 
 

JAK DBAĆ O NOŻE KUCHENNE

Siekanie, krojenie, obieranie, miażdżenie... W kuchni wszystko kręci się wokół noży, dlatego należy poświęcić im szczególną uwagę. Nie tylko po to, aby służyły Ci przez długi czas, ale również po to, aby Twoja praca przebiegała sprawnie i abyś nie doznał kontuzji. Nie ma nic bardziej niebezpiecznego niż tępy nóż.

Jak prawidłowo myć nóż

Jak prawidłowo myć nóż

Najlepszym sposobem na wyczyszczenie noża jest umycie go natychmiast po użyciu pod zimną, bieżącą wodą i wytarcie wszelkich zabrudzeń ręką. Ale uważaj, żeby przypadkiem nie przesunąć palcami po ostrzu noża. Można użyć ściereczki lub gąbki, ale uważaj, żeby nie użyć niczego, co mogłoby zarysować powierzchnię noża.

Umyj nóż możliwie jak najszybciej po użyciu, ponieważ słone lub kwaśne potrawy mogą pozostawiać plamy na ostrzu, jeżeli pozostaną w kontakcie z nim przez dłuższy czas.

Do mycia nie ma potrzeby stosowania żadnych środków czyszczących, ostrza ze stali nierdzewnej są polerowane w procesie produkcyjnym, dzięki czemu nie przywiera do nich żaden brud. Jedynym wyjątkiem są tłuste potrawy, do których można użyć niewielkiej ilości detergentu.

Mycie noży w zmywarce

Wszystkie nasze noże kuchenne z uchwytami syntetycznymi można myć w zmywarce. Zalecamy jednak mycie dużych noży ręcznie, gdyż może się zdarzyć, że ostrze podczas mycia zetknie się z jakąś wewnętrzną częścią zmywarki, powodując wzajemne uszkodzenia. Może to dodatkowo pogorszyć stan noża podczas mycia i mieć pośredni wpływ na stan stali. Mycie ręczne, które jest delikatniejsze dla stali, także może pomóc w utrzymaniu ostrości noża na dłużej.

Jeżeli jednak zdecydujesz się myć noże Victorinox w zmywarce, zalecamy zachowanie szczególnej ostrożności i zapewnienie, że ostrze noża nie będzie dotykać żadnych części zmywarki ani innych metalowych naczyń lub sztućców w koszyku.

Zalecamy również ostrożność przy doborze proszku i tabletek oraz ich ilości do zmywarki. Niektóre produkty mogą być zbyt agresywne. Jeśli na nożu zaczną pojawiać się plamy, zalecamy wypróbowanie innego produktu.

Dobrym pomysłem jest również otwarcie zmywarki możliwie jak najszybciej po umyciu, ponieważ gorąca para i spadające krople mogą pozostawić na nożu plamy lub ślady korozji.

Mycie noży w zmywarce
Suszenie noży

Suszenie noży

Nie pozostawiaj noży do wyschnięcia na powietrzu. W miarę wysychania noża mogą na nim pojawiać się plamy kamienia. Najlepiej jest od razu po umyciu przetrzeć mokry nóż bawełnianą ściereczką. Podobnie jak w przypadku ściereczek i gąbek, warto upewnić się, że ściereczka nie jest zabrudzona czymś, co mogłoby zarysować powierzchnię noża.

Konserwacja noży z drewnianymi uchwytami

Noże z drewnianymi rękojeściami wymagają nieco innego traktowania i zdecydowanie nie należy ich myć w zmywarce. Podczas mycia pod bieżącą wodą należy uważać, aby nie zamoczyć uchwytu zbyt mocno. Najlepiej jest po prostu przetrzeć uchwyt wilgotną szmatką. Drewno to wspaniały, ale jednocześnie bardzo delikatny materiał. Ogólnie rzecz biorąc, zalecamy unikanie wysokich temperatur, wysokiej wilgotności i agresywnych środków czyszczących.

Zalecamy również od czasu do czasu nasmarować rączkę zwykłym olejem kuchennym. Można stosować olej rzepakowy lub lniany, ale szczególnie polecamy oleje tłoczone na zimno, które nie zatykają drobnych porów drewna i lepiej wnikają w jego strukturę. Nasz wosk ochronny do desek do krojenia, również służy jako odpowiednia ochrona co pomoże zapobiec przedostawaniu się wilgoci do drewna, a także pozwoli zachować ten sam kolor i wykończenie uchwytu.

Kup wosk ochronny do desek do krojenia
Konserwacja noży z drewnianymi uchwytami
Jaką deskę do krojenia wybrać?

Jaką deskę do krojenia wybrać?

Rodzaj używanej deski do krojenia może również wpływać na wydajność noża. Należy unikać twardych powierzchni z kamienia naturalnego lub sztucznego, ponieważ mogą one stępić ostrze noża. Zamiast tego zalecamy używanie drewnianej lub plastikowej deski do krojenia. Nasze deski do krojeniasą szczególnie delikatne dla noży.

Wskazówka: Kiedy przenosisz świeżo posiekane składniki z deski do krojenia na garnek lub patelnię za pomocą noża, zawsze odwracaj nóż i używaj jego tylnej strony. W ten sposób nie stępisz krawędzi ostrza przesuwając je po desce do krojenia.

Zobacz deski do krojenia

Przechowywanie

Złota zasada przechowywania noży brzmi: nigdy nie zostawiaj noży porozrzucanych w szufladzie. Gdy niezabezpieczone noże zderzają się ze sobą, ich ostrza tępią się, a nawet mogą uszkodzić się nawzajem. Zalecamy przechowywanie noży w blokach lub w magnetycznych uchwytach ściennych.

Zobacz bloki na noże
Konserwacja noży z drewnianymi uchwytami