Jak prawidłowo myć nóż
Najlepszym sposobem na wyczyszczenie noża jest umycie go natychmiast po użyciu pod zimną, bieżącą wodą i wytarcie wszelkich zabrudzeń ręką. Ale uważaj, żeby przypadkiem nie przesunąć palcami po ostrzu noża. Można użyć ściereczki lub gąbki, ale uważaj, żeby nie użyć niczego, co mogłoby zarysować powierzchnię noża.
Umyj nóż możliwie jak najszybciej po użyciu, ponieważ słone lub kwaśne potrawy mogą pozostawiać plamy na ostrzu, jeżeli pozostaną w kontakcie z nim przez dłuższy czas.
Do mycia nie ma potrzeby stosowania żadnych środków czyszczących, ostrza ze stali nierdzewnej są polerowane w procesie produkcyjnym, dzięki czemu nie przywiera do nich żaden brud. Jedynym wyjątkiem są tłuste potrawy, do których można użyć niewielkiej ilości detergentu.